dinsdag 26 februari 2013

Liverpool, the Beatles version


Om echt in de sfeer te komen

Hmmm, waar zal ik eens beginnen. Liverpool, ik vond het leuk. Erg leuk. Ja, echt. Oke, ik weet dat ik Oxford ook echt, echt, echt leuk vond maar Liverpool.. Totaal anders, maar wel geweldig. Als een ware toerist (lees: Japanse toerist) heb ik drie dagen rondgelopen en overal foto's van gemaakt. Al die bekende plekken in Liverpool. Het idee, oheemmmgeeee hier hebben 'ze' ook gelopen. Ze, als in The Beatles. Nou is de Beatles gekte er wel behoorlijk doorgeslagen. Geen Bieber Fever of One Direction Infection maar de Beatles ziekte. En om eerlijk te zijn ik ben ook een beetje aangestoken..

Ahhhhhhhhhh..

De eerste dag bestond voor ons vooral uit het reizen naar Liverpool, het opzoeken van ons hotel en wat rondlopen door het centrum. De dag erna was onze zelf georganiseerde Beatles tour. Er zijn genoeg Beatles tours in Liverpool. Maar die tours, tjaa.. Wat zal ik er eens van zeggen, ik ben er geen fan van. Dus dan maar een eigen tour ervan maken. Met de taxi, want ja een taxi is goedkoper dan de bus, gingen we naar onze eerste spot. Penny Lane. Een dikke tien minuten rijden vanaf het centrum kom je aan bij een straat. Een doodnormale straat op het eerste gezicht maar dan verschijnen daar de straatbordjes, en een klein detail ze worden hier en daar wel eens gestolen. Daarom worden ze nu extra stevig in de grond vastgemaakt. Voor mij dus geen Penny Lane bordje als souvenir.. Sorry pap. De taxi zette ons af precies voor de geschilderde versie van straatnaam. Die kan namelijk niet gestolen worden... Dit geschilderde straatbord is helemaal omgeven door op de muur gekalkte teksten van fans. Helaas hadden wij geen krijt bij ons dus onze bijdrage mist. Maar... Gelukkig hebben we de foto's!

Zie je ze al lopen?

Verder is Penny Lane, of in ieder geval toen wij er waren een rustige straat. Een straat zoals de meeste straten in Liverpool. Ondanks dat wordt je er wel om de paar meter aan herinnerd dat het Penny Lane is. Elke winkel is vernoemd naar Penny Lane en het logo van de straatnaam is veelal het logo van de caf├ęs. Maar ja geef ze eens ongelijk, het is ook niet zomaar een straat..

En dan ook nog maar even een stukje achtergrondinformatie:

Penny Lane is een lied van The Beatles grotendeels geschreven door Paul McCartney, met kleine tekstuele bijdragen van John Lennon. Penny Lane verscheen, samen met Strawberry Fields Forever, in 1967 als een single met een dubbele A-kant. Penny Lane beschrijft een straat in de Engelse stad Liverpool waar The Beatles opgroeiden en het lied bevat daarom allerlei verwijzingen naar personen en plekken die echt bestaan (of bestaan hebben). De single met Penny Lane bereikte in diverse landen de nummer 1-positie in de hitlijsten, waaronder Nederland en de Verenigde Staten.

Bron: wikipedia

Daarnaast is Penny Lane de plek waar John Lennon en Paul McCartney elkaar hebben ontmoet. Toen ze stonden te wachten op de bus om naar het centrum te gaan. Penny Lane was namelijk in die tijd voor een aantal bussen in Liverpool de eindbestemming.

Bron: papa

En natuurlijk na Penny Lane...

Van Penny Lane gingen we op naar Strawberry Fields. Volgens de taxi chauffeur erg dichtbij, volgens mijn kaartlees skills aan de andere kant van de stad. De taxi chauffeur had gelijk. Tot zover mijn kaartlees talenten.
Een aantal straten verder, bevroren handen en voeten en een grote kop koffie om op te warmen verderop kwamen we dichterbij. Strawberry Fields. Daar verscheen de rode, bekende, poort. 


En toen was het tijd voor picture time...


En nog meer picture time...


Toen onze picture time over was, verscheen daar opeens een tourbus. Een bus met knal gele en blauwe kleuren. Met de naam Magical Mystery Tour... Snap je al waarom ik mijn eigen tour heb georganiseerd? Juist ja..
En of wij even aan de kant wilden.. Uhmm, maar natuurlijk meneer de bus. De bus stopte precies voor Strawberry Fields en de deuren gingen open. En daar kwamen ze hoor. De toeristen, ze stroomden de bus uit. En toen was het chaos in front of de rode poort. Deze plek is echt een soort bedevaartsoord. En wederom is alles volgeschreven met teksten van fans.

En dan ook nog wat achtergrond informatie over Strawberry Fields:

Strawberry Fields Forever is een song van The Beatles geschreven door John Lennon maar toegeschreven aan Lennon-McCartney. De single werd uitgebracht in 1967 als single met een dubbele A-kant (de andere A-kant was Penny Lane). Net als Penny Lane, verwijst Strawberry Fields Forever naar een plek in Liverpool waar John Lennon regelmatig kwam.

Bron: wikipedia

Toeristen picture time...

Het was dringen geblazen want iedereen wilde natuurlijk op de foto met de poort. En terwijl wij aan de kant werden gekeken door alle fotograferende mensen belanden we, al fotograferende mensen ontwijkend in gesprek met de buschauffeur van onze vrolijk gekleurde bus. Of we ook naar John Lennons huis gingen.. Uhmm, ja geen idee. Ja, nee, echt, daar moet je heen gaan. Hij bleef het maar herhalen dat we daar echt heen moesten, dus nouja dan gingen we daar ook maar heen. Want na zo'n tien keer gehoord te hebben dat je erheen moet en hoe je er komt en dat het o-zo-dichtbij is ga je er wel in geloven dat het de moeite waard is.

Tadaaaaaaaaaaaaa...

En inderdaad om de hoek van Strawberry Fields was daar Mr. John Lennons huis. Je moet trouwens wel weten dat het zijn huis is. Anders loop je er zo voorbij. Maar onze grote vriend de buschauffeur had ons vaak genoeg verteld let op het blauwe plakkaat op de muur.

Zie hier!

En als je dan voor dat huis stad is dat toch wel een gek idee hoor. Het idee dat zo'n bekend iemand daar heeft gewoond, geleefd, rondgelopen enz. enz. enz. Toldyaaaa, de Beatles ziekte heeft mij ook in zijn greep.
Tot zover mijn Beatles versie van Liverpool. Maar Liverpool is meer dan the Beatles, dus op naar het volgende verslag want over Liverpool ben ik nog niet uitgepraat...

Enne, mocht je dan toch van plan zijn Oxford te gaan bezoeken (wat ik zeker zou doen mocht je er nog niet zijn geweest.. just say'n), ga dan ook even langs Liverpool, het is zeker de moeite waard.
Al zou ik wel in de zomer gaan.. Wil je niet met drie lagen kleding rondlopen.

4 opmerkingen:

 1. I see you enjoyed the Beatles city :) You are beautiful in all the pictures!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hihi Beatle maniac, volgens mij kan ik beter in de zomer terugkomen om al die tripjes te reproduceren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou ik zeker doen als ik jou was! Haha. Mijn volgende bestemming: Belfast ;)

   Verwijderen